11 rad pro zdraví a redukci váhy

Napsal CLUB ZDRAVÍ A POHODY (») 10. 1. 2011 v kategorii ZDRAVÁ VÝŽIVA, přečteno: 3987×
culinary-vegetable-zelenina-87.jpg

PÁR RAD PRO ZLEPŠENÍ NAŠEHO ZDRAVÍ - REDUKCE VÁHY

Naše zdraví, psychická i fyzická vyrovnanost a tím i naše pohoda, jsou závislé spoustě dalších faktorů. které se vám tady pokusím nastínit.

Čím více těchto věcí dodržujeme v našem denním životě, tím více zachováme své zdraví a vitalita těla i duše. Ti kteří se svojí ozdravovací kůrou teprve začínají mohou začít tyto návyky postupně přidávat do svého každodenního života a brzy vám budou připadat všední a bezproblémové.

1. Pitný režim

Před každým jídlem pijeme sklenici vody ( nechlorované ), může být i jemně perlivá.

Jinak během dne pravidelně pijeme.

Pokud jsme milovníci kávy a nechceme ji vynechávat za svého potěšení, nahradíme tekutiny vypitím 1 skleničky vody před a po kávě.

2. Uzeniny

Pokud možno se co nejvíce vyhýbáme všem kupovaným uzeninám a to i drůbežím, mají podobné složení živin jako třeba vepřová krkovička ( Příkl.: Drůbeží lahůdkový párek - 13 g bílkovin, 19 g tuků - tedy větší množství tuků, než bílkovin ).

Podporují vznik kožních a kloubních problémů.

3. MASO

Maso je bohatým zdrojem jedné ze základních živin - BÍLKOVINY !

Bílkovina má schopnost dobře zasytit a přispět k tvorbě svalové hmoty a tím také ke zrychlení metabolismu. Látková přeměna ve vzniklé svalové hmotě probíhá rychleji, než v tukové tkáni. Vyřazením masa z jídelníčku si hubnutí spíše zkomplikujeme, protože jestliže si člověk při hubnutí aktivním způsobem života a dostatečným příjmem bílkovin zvládne vytvořit SVALOVOU HMOTU ( a jinou tzv.  rychlejší.aktivní tělesnou hmotu ), má po ukončení hubnutí výsledný metabolismus rychlejší.

Maso během redukční diety je potřeba správně vybírat. Samozřejmě dáváme přednost libovému masu s vyšším obsahem bílkovin a nízkým podílem tuků.  Například : Kuřecí prsa / 100 g - bílkoviny 20 g, tuky 0,8 g, naopak vepřová krkovička / 100 g - 13 g bílkovin a 20g tuků. Z vepřového masa je ideální zařadit plecko, kýtu nebo panenku.

Vhodná je i libová krůta nebo králík.

Hovězí maso - má zvýšený obsah železa a obsahuje mastné kyseliny linolenové ( C.L.A. ). Tato kyselina má kladný vliv na prevenci proti obezitě. Obsahuje také kromě jiného vysoký obsah vitamínů B3 a B12.

Ryby - méně tučné, jako je treska, pstruh, štika. Ideální je obyčejné filé - vyráví se z tresky a můžeme ho připravit na mnoho způsobů.

Při výběru masa je dobré zohlednit i krevní skupiny. Příkladem jsou nové poznatky o krevní skupině B a AB, pro které je třeba kuřecí maso naprosto nevhodné, neboť lektiny obsažené v kuřecí svalovině, velmi nepříznivě reagují s touto krevní skupinou. Obě tyto skupiny by si měli vybrat jiný druh masa nebo je nahradit bílkovinou z mléčných výrobků, které nejsou naopak vhodné pro ostatní ktevní skupiny.

4.  Pečivo

Pokud možno jíme co nejčerstvější - pokud jej skladujeme v igelitových obalech, rychle se na něm množí plísně, které nám samozřejmě také neprospvají.

Ideální je celozrnné pečivo.

5.  OVOCE

Je vhodné zahrnout do ranní a dopolední stravy.

Jíst bychom pravidelně měli jen to ovoce, které roste v našem klimatickém pásmu.

Efektivní spalovače tuků :

Ananas - Obsahuje nejen vlákninu, ale i enzym bromelain, který výrazně urychluje spalování tuků.

Chřest - Obsahuje vysoký podíl  draslíku, čímž napomáhá odstraňovat z těla zadržovanou vodu, pročišťuje a vyplavuje z těla i toxické látky.

Papája - Obsahuje papin, který podporuje látkovou výměnu a pomáhá při využití bílkovin, má poměrně vysoké procento vlákniny. Napomáhá správné funkci střev a vytváří pocit sytosti.

Jablka - Obsahují pektin a vysoký podíl vlákniny.

Jahody - Obsahují pektinzásobují nás vitamínem C - vynikající spalovač tuků.

6. ZELENINA

Zařazujeme ji do jídelníčku na odpoledne a večer, abychom nenarušili náš biorytmus a zbytečně netrpěli nadýmáním a plností břicha.

7. TUKY

Snažíme se z našeho jídelníčku odstranit všechny umělé tuky.

Můžeme je nahradit rostlinnými oleji, ideálně olivovým, který je vhodný i na pečení masa a na jehož chuť si brzy zvykneme.

8. CUKRY

Vyřadíme z našeho jídelníčku cukr.

Naše tělo cukr potřebuje neboť z něho vytváří energii a pak bychom měli problémy se slinivkou.

Můžeme ho nahradit několika způsoby : Medem - max. 2 lžičky denně, 1 čtvereček hořké čkolády - večer, karamelem nebo melasou.

Ideálním řešením je bylinka Stévie ( http://club-pohoda.bloger.cz/PRIRODA-POMAHA/STEVIE-PRIRODNI-CUKR ), kterou si můžeme pěstovat i doma a sladká chuť je vždy po ruce a hlavně naprosto zdarma.

9. Sůl

Nejraději vynecháme z jidelníčku úplně.

Nahradíme ji solením hotových jídel Alpskou solí nebo solí z Mrtvého moře.

10. Přílohy

Rýže

Zeleninový salát

Těstoviny

Brambory -  dáváme přednost bramborům pečeným ve slupce.

11. VITAMÍNY

...

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a pět