DIETA NA DNU
Dna je onemocnění, které se vyznačuje vysokým množstvím kyseliny močové v organismu.
Kyselina močová se v organismu vyskytuje zcela běžně. Je rozpouštěna trávicím enzymem urikázou. Jestliže ale mají lidé tohoto enzymu nedostatek, kyselina v těle zůstává a usazuje se v podobě jehličkových krystalů. Ty pak způsobují bolestivý akutní zánět kloubů, který se může několikrát opakovat, mnohdy přejde do chronického stadia.
Dna se prvotně projevuje bolestí v kloubu palce u nohy.
Ale náchylné mohou být i jiné další klouby jako jsou klouby a zápěstí rukou, kotníky a kolena. Postižené klouby velmi silně bolí, jsou zarudlé, oteklé a velice citlivé. Nemocný člověk může mít vlivem akutního zánětu i zvýšenou teplotu. U některých nemocných dnoudochází k onemocnění ledvin.
Dna se často vyskytuje u lidí, kteří trpí cukrovkou a obezitou.
....
DNA A JEJÍ LÉČBA
Klasická léčba tohoto onemocnění spočívá v klidu na lůžku, podávání speciálních léků a dietě.
...
DNA a dieta
Dna patří ke kloubním onemocněním, která jdou nejsnáze ovlivnit držením správné diety, ta však musí být přísně dodržován.
Dieta na dnu spočívá v konzumaci potravin s nízkým obsahem purinů - látek, ze kterých vzniká kyselina močová. Mezi tyto potraviny patří především maso, ryby, vnitřnosti, kapusta, hrách a špenát. Nedostatek živočišných bílkovin můžete nahradit mlékem, mléčnými výrobky a vejci. Velice důležité je omezit příjem alkoholu, nepřejídat se a pít dostatečné množství tekutin.
...
PRO DIETU NA DNU, PLATÍ NĚKOLIK PRAVIDEL :
Hladinu kyseliny močové v krvi, lze snížit zhubnutím. V žádném případě, ale nejde o držení drastických diet. Nedostatek některých látek a hladovění, může naopak mít vliv na zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi.
Pohybová aktivita má pozitivní vliv na cirkulaci krve v organismu, proto pravidelně sportujte.
Doporučuje se vypít velké množství tekutin denně (nejméně 2 litry). Velice vhodné jsou alkalické minerálky např. tzv. Pí - voda, která je běžně dostupná na našem trhu a má mnoho pozitivních vlastností.
...
POTRAVINY VHODNÉ PŘI DNĚ
Tuky - rostlinné tuky a oleje, které neprošly varem (oleje po vystavení vysokým teplotám žluknou, žluklé tuky rychle ničí vitamin E, a to má za následek zvýšenou tvorbu kyseliny močové)
Ovoce - datle, čerstvá dužina z kokosu, avokádo, hrozinky, banán, hruška, jahody, třešně, pomeranče, grep, kiwi
Mléčné výrobky - zakysané mléčné výrobky, jogurty, tvarohové sýry, kysaná smetana
Zelenina - kukuřice, zelí nebo kapusta(vařené), celer, mrkev, cibule. hnědá rýže
Příkrmy - hnědá rýže, sladké brambory
Pečivo - tmavé i bílé pečivo
Koření - petržel, kmín, majoránka, pažitka, kopr, čerstvé mandle
Nápoje - čerstvé neslazené ovocné džusy (vyvarujte se brusinkového džusu), minerální voda (ne voda z vodovodu)
...
POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI DNĚ
Tuky - živočišné tuky a bílkoviny, slanina, tučné a smažené pokrmy
Maso - červené maso, jehněčí maso, kuřecí maso, telecí maso, vnitřnosti (mozeček, játra,ledvinky), uzené maso, bifteky, nakládané maso, konzervy, zvěřina
Uzeniny - salámy všeho druhu, paštika, šunka
Mléčné výrobky - zrající a plísňové sýry, tučné sýry
Vejce - majonéza, vejce na slanině, častá konzumace je nevhodná
Ovoce a zelenina - špenát, červená řepa, rebarbora, fíky, kapusta, křen, česnek
Koření - masox, polévkové koření, sójová omáčka, chilli, pepř, hořčice a jiné ostré koření
Pečivo - celozrnné výrobky a obilniny
Ryby - mořské ryby, rybí konzervy, šproty, olejovky, očka
Příkrmy - čočka, hrách, hranolky
Moučníky - čokoláda, marcipán
Nápoje - kakao, silný čaj, alkohol, zrnková káva
...
DNA A POTRAVINY POVOLENÉ V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ
Tuky - máslo a máslové krémy
Maso - libové hovězí maso
Uzeniny - vařená šunka
Mléčné výrobky - smažený sýr
Vejce - vařená vejce
Ovoce a zelenina - květák, houby, fazole
Pečivo - výrobky z bílé mouky
Ryby - sladkovodní ryby, tuňák
Příkrmy - rýže, tvarohové a bramborové knedlíky
Moučníky - tučnější dorty a zmrzliny
Nápoje - káva, slabý čaj, minerálky s vyšším obsahem minerálů
...
HODNOTY OBSAHU PURINŮ V NĚKTERÝCH DRUZÍCH POTRAVIN ( mg/100g )
Maso a uzeniny - hovězí 40, telecí 48, vepřové 48, skopové, 46, kuřecí 40, králičí 38, zvěřina 35-39, šunka 24, anglická slanina 25
Ryby - kapr 54, losos 22, sardinky 120, štika 48, pstruh 56, sleď 69
Vnitřnosti - játra 95, ledvinky 80, jazyk 55, brzlík telecí 400
Ovoce - borůvky 2, hrušky 1, jablka, 1, jahody 5, meruňky 0, švestky 1, pomeranče 1, hroznové víno 1
Mléčné výrobky - mléko 1, vejce 2
Ořechy a kakao - kakaový prášek 1900, lískové ořechy 10, vlašské ořechy 8
Pečivo - celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, ovesné vločky 30, žitná a pšeničná mouka 0
Zelenina a luštěniny - brambory 6, čočka 70, reveň 4, rajčata 4, pór 3, okurky 3, mrkev 2, hrách 45, celer 10, cibule 1, fazolové lusky 5, hrášek 80, kapusta 6, květák 10, chřest 14, ředkvičky 6, řepa červená 5, zelí 5-8, špenát 23, hlávkový salát 5
Hodnoty purinů jsou převzaty z Oddělení klinické výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.
...