JATERNÍ DIETA
Zdravotní potíže poukazující na možné poškození jater :
Únava
Svalové křeče
Náhlé zhoršení zraku bez příčiny
Poruchy růstu a kvality nehtů
Poruchy trávení
Kožní potíže
Oslabené vazivo
Poruchy menstruace
Vypadávání vlasů na temeni hlavy, suché vlasy
Zažloutlé bělmo očí
Žlutý povlak na jazyku
Pigmentové skvrny na pokožce
Nervozita, tvrdohlavost až zlost
...
Druhy léčby a obnova činnosti poškozených jater :
1. Bylinné přípravky
Většina tablet, které se používají při léčbě jater pro jejich regeneraci, jsou výtažky z bylin. Tyto preparáty jsou nejen přímo předepisované lékaři, ale i zcela běžně dostupné v lékárnách. Nejvýznamnějším přírodním lékem je bylina zvaná ostropestřec mariánský. Je hlavním zdrojem látek, které chrání jaterní buňku. Čaj z něho připravený by se měl pít 2x denně, po jednom šálku.
...
2. Inhalace a masáže zad
Velmi často pomůže ke zlepšení celkového stavu i inhalace stoprocentního lékařského kyslíku přes masku z láhve (půl hodiny týdně) v kombinaci s masáží zad.
...
3. Baňkování
Baňkování může mít nečekaně rychlý pozitivní účinek na regeneraci jater. Baňkuje se tzv. jaterně-žlučníková zóna, která se nachází zhruba mezi pravou lopatkou a páteří. Opakovat lze 1-2x týdně, později podle potřeb jednou do měsíce, či do roka.
...
JATERNÍ DIETA
Jaterní dieta je základem pro léčbu a regeneraci poškozených jater. Jejím hlavním principem je vynechání tuků a živočišných bílkovin, jenž játra zatěžují více, než se obecně ví.
Jaterní dieta se musí přísně dodržovat, a to dlouhodobě. Pozitivní ale je, že játra jsou orgán, který má největší schopnost sebeuzdravení, takže jestliže nejsou játra ještě těžce, nenávratně poškozena, bývá jaterní dieta velmi účinná a časem jsou játra schopna opět pracovat jako u zdravých.
...
Jaterní dieta - NEVHODNÉ POTRAVINY
Tuky - sádlo, slanina, přepálené tuky, smažená jídla, přepuštěné máslo, lůj
Tučná masa - vnitřnosti, jelita, jitrnice, tučné vývary z mas, nakládaná masa
Uzeniny - vuřty, uherský salám, vysočina, česnekový salám, paštika, konzervy, vinné klobásy
Sýry a smetanové výrobky - tučné sýry, plísňové a zrající sýry a smetana, smetanové jogurty
Koření - ostré koření, pepř, kari, chilli, paprika, masox, sójová omáčka, worcesterová omáčka, ocet
Vejce - majonéza a tatarská omáčka
Nápoje - víno, pivo, koňak, vodka a jiný alkohol
Ořechy - vlašské ořechy, burské ořechy, mandle, slunečnicová semínka, mák
Zelenina - květák, ledový salát, zelí, kapusta, okurka, česnek, čerstvá cibule, nakládaná zelenina
Ryby - šproty, uzené ryby, tučné ryby, kaviár
Pečivo - čerstvé teplé pečivo, koláče, kynuté buchty, pečivo z listového těsta
Moučníky - šlehačkové a krémové zákusky a dorty, čokoláda
...
Jaterní dieta - VHODNÉ POTRAVINY
Tuky - olivový, slunečnicový a řepkový olej v malém množství
Libová masa - kuře, králík, vepřová a hovězí kýta, kapr, štika, rybí filé
Uzeniny - drůbeží salámy, dušená šunka, šunkový salám, debrecínka
Mléčné výrobky - nízkotučné mléčné výrobky
Koření - bazalka, tymián, oregano, libeček, petrželka, bobkový list, meduňka, bazalka, šalvěj
Zelenina - mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, pastinák, chřest, čínské zelí, rajčata, pór, patison
Ovoce - všechny druhy ovoce, kompoty a přesnídávky
Pečivo - starší pečivo, chléb, nekynuté koláče a sladkosti z piškotového těsta, pečivo z třeného, bramborového a tvarohového těsta
...
PŘÍPRAVA POKRMŮ PŘI TÉTO DIETĚ
- strava by měla obsahovat málo tuku
- jídlo by mělo být upravováno pouze vařením, dušením či v mikrovlnné troubě
- při přípravě nepoužívat přepálené tuky
- pro přípravu nepoužívat pečení a grilování
...
Vhodnými nádobami na přípravu pokrmů jsou tlakové hrnce, mikrovlnné trouby, varné sklo, alobal, nádoby s tlustým dnem.
Za nejdůležitější při léčbě jater se považuje přísné dodržování jaterní diety. Jen tak může dojít k obnovení jaterní činnosti a návratu člověka k normálnímu životu.