CITRUSY
Asi všichni víme, které ovoce tam zařadíme, nejpoužívanější jsou citrony, limetky, pomeranče, mandarinky, grapefruity. Ať už je používáme jako syrové ke svačince, ve formě šťáv a džusů nebo jako různá ochucovadla do připravovaných jídel a drinků, mají pro náš organismus blahodárné účinky.
Obsahují zejména větší množství vitamínu C, který je univerzálním lékem.
V čem nám pomáhá ?
- antioxidant
- urychluje látkovou výměnu
- pomáhá při nachlazení
- snižuje krevní tlak
- snižuje tělesnou teplotu
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- spolu s přírodním cukrem - fruktóza, který obsahuje - udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, takže je vhodným doplňkem i pro diabetiky
- působí blahodárně i během nachlazení i jako prevence
Například sníte-li 1 pomeranč, dopravíte do těla asi 40 mg vitamínu C a asi 15% doporučené denní dávky vlákniny.
Nabízí nám ale i další potřebné vitamíny :
Vitamín A - formou provitamínu beta-karoten
Vitamíny skupiny B - thiamin, foláty, riboflavin, pyridoxin, kyselinu panthenolovou
Minerální látky - vápník, draslík, hořčík, fosfor
Obsahují jen velmi malé množství cukru. Z větší části jsou plody citusů tvořeny vodou, která nám v parných dnech dobře poslouží i proti dehydrataci organismu.
Vláknina v nich obsažená pomáhá k čistění trávicího systému.
Neobsahují : cholesterol, tuk, ani sodík.
...