Co si představit pod onemocněním nazvaným cukrovka ?
Cukrovka je chronické autoimunitní onemocnění, způsobené poruchou tvorby inzulínu, s následkem narušení cukrů v organismu.
Příznaky cukrovky
Projevuje se zvýšenou hladinou cukru ( glukózy ) v krvi. Je zasažen metabolismus i ostatních živin v organismu.
Rozeznáváme 3 typy cukrovky :
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1. DIABETES I. typu, jenž propuká náhle již v dětství nebo mládí.
Je způsoben narušenou tvorbou inzulínu - nefunkčností Largenhansových ostrůvků slinivky produkujících inzulín.
Tento typ je závislý na podávání inzulínu.
2. DIABETES II. TYPU
Propuká pozvolna a to nejdříve po 30 roce života.
Je způsoben porušením uvolňování inzulínu ze slinivky nebo pouze částečnou funkcí slinivky. Tomuto typu může předcházet porušená tolerance glukózy v orgamismu.
3. TĚHOTENSKÝ DIABETES
Objevuje se pouze v těhotenství. A to u žen, které nikdy předtím DIABETEM netrpěly. Po ukončení těhotenství odeznívá bez další léčby a jiných komplikací.
CUKROVKA a její příčiny
U diabetes typu I., je pravděpodobně příčinou kombinace genetických vlivů autonomního systému organismu a spouštěče, kterým může být např. infekce, působení volných radikálů, vliv chemických látek, léků.
Podle posledních novodobých výzkumů může mít onemocnění tohoto typu cukrovky vliv i předčasná konzumace kravského mléka kojenců a výrobků z pšeničné mouky u dětí do 1roku. Vzhledem k tomu, že se jedná o autoimunitní onemocnění, může se přidat i další onemocnění stejného typu, jako je např. Celiakie - porucha štítné žlázy. Děti s Diabets I. typu se vyznačují většinou štíhlou postavou.
U Diabetes II. typu bývá příčina ve spojitosti s genetickými vlivy, nezdravou výživou, stresem, nedostatečným pohybem a zejména s nadváhou. Lidé s tímto typem mají tzv. tvar jablka, nadbytečný tuk je uložen hlavně v pase a nad boky.
U typu těhotenského diabet je příčinou působení těhotenských hormonů v kombinaci s dědičnými dispozicemi. Nadváha zde může tak= sehrát svoji roli, avšak vyskytuje se i u velice štíhlých žen.
V průběhu těhotenství jsou v poradnách ženy pravidelně kontrolovány, i co se týče hladiny cukru v krvi. Prvním varovným příznakem může být ustavičné a silné zvracení, které neustává ani po ukončení I. Trimestru.
Cukrovka a její příznaky
Diabetes I. typu se vyskytuje náhle u dětí, které byly dosud zcela zdravé a jejichž nemocnost byla minimální. U menších dětí s tímto typem cukrovky můžeme pozorovat abnormální žízeň, časté močení a noční pomočování. Také únavu, pocit hladu a podřážděnost.
Diabetes II. typu provází zamlžené vnímání sladké chuti, suchá svědící kůže, únava, časté močení, příznaky podobné chřipce, ztráta ochlupení na nohou a naopak růst ochlupení v obličeji. Také rány se pomalu a špatně hojí, v dolních končetinách dochází k postižení nervů, což se projevuje bolestí a nepříjemným mravenčením až k necitlivosti v nohou.
Cukrovka a její náhlé komplikace
Hypoglykémie : Příliš nízká hladina krevního cukru ( glukózy ) vede k dezorientaci, změnám chování, třesu, znecitlivění nebo mravenčení ve špičkách prstů, bušení srdce.
Děti mohou odmítat chodit - padají. Pokud se tento stav neléčí a není vyrovnána hladina cukru v krvi, může to vést ke kómatu a smrti.
Příčiny :
vysoká dávka inzulínu
chybně zvolený typ inzulínu
nadměrná zátěž organismu
málo cukrů v potravě
málo jidla, či opožděné jídlo
alkohol na prázdný žaludek
Hyperglykémie : Vysoká hladina krevního cukru ( glukozy )
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Dělíme ji na :
A) Diabetickou ketoacidózu ( především u typu I. ), jejíž příčinou je nediagnostikovaný diabetes nebo vynechání dávky inzulínu, stres nebo nemoc, kdy hormony způsobí uvolnění glukózy z jater a současně mohou blokovat inzulín.
Příznaky diabetické tetoacidózy : Snížená chuť k jídlu, bolesti žaludku, zvracení, rozmazané vidění, pocity slabosti, ospalost, sladce páchnoucí dech, sucho v ústech a zároveň zvýšená žízeň, potřeba častého močení, suchá nebo zčervenalá kůže, stížené dýchání.
B) Hyperglykemický syndrom ( u diabetiků II. typu ), jehož příčinou je :
nediagnostikovaný diabetes, stres, alkohol, neléčená infekce, léky, mrtvice, nedostatečné množství tekutin.
Příznaky hyperosmolárního syndromu : Sucho až vyprahlo v ústech, velká žízeň, zmatenost, ospalost, teplá suchá kůže bez pocení, vysoká hladina glukózy v krvi.
I tento stav pokud není včas léčen může vést ke kómatu a smrti.
Chronické komplikace
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Postižení nervů ( pravidelné neurologické vyšetření ).
Postižení sítnice ( pravidelné oční vyšetření ).
Postižení ledvin ( pravidelná kontrola moči + dieta s nízkým obsahem soli a bílkovin ).
Postižení malých cév.
Onemocnění srdce a cév ( redukce váhy a její udržení na optimální úrovni, cévní vyšetření, zejména cév dolních končetin, které často bývají postiženy nejčastěji, zákaz kouření, léčba zvýšené hladiny cholesterolu).
Infekce.
Doplňková léčba pomocí vitamínů a potravinových doplňků.
Lidé s cukrovkou, potřebují vyšší dávky vitamínů než zdraví lidé.
Přehled nejdůležitějších doplňkových preparátů pro Diabetiky
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Chrom pikolináte - 400 - 600 mcg denně - podporuje účinnost INZULÍNU, snižuje hladinu cholesterolu.
B6 - alespoň 10 mg denně - jeho nedostatek je spojován se vznikem diabetu
B12 - 50mg denně k prevenci diabetické neuropatie
B komplex - vitamíny skupiny B působí nejúčinněji, jsou-li podávány pohromadě- 50mg 3x denně
Vápník a hořčík - nedostatek hořčíku je dáván do souvislosti se vznikem diabetu, společně s vápníkem jsou důležité pro činnost nervové soustavy
L-Carnitin - 500mg 2x denně nalačno - mobilizuje tuky k okamžitému využití
Zinek - 50 mg denně - nedostatek je dáván do souvislosti se vznikem diabetu, podporuje hojení tkání, posiluje imunitu
C vitamín - 3g denně - jeho nedostatek vede k cévním problémům, posiluje imunitu, silný antioxidant
Betakaroten - 25000 UI ( v případě těhotenství ne více než 10 000 UI ) je důležitý prouchování zdravých očí, má blahodárný vliv na pokožku, je to důležitý antioxidant
E vitamín - 400 m.j. denně zlepšuje krevní oběh, antioxidant
Potraviny, které je dobré zařadit do jídelníčku, neboť snižují hladinu cukru v krvi: česnek, cibule, lněné semínko, fazolové lusky, bobuloviny, pivovarské kvasnice, mléčné výrobky (především nízkotučné sýry), ryby, salát z mladých lístků smetánky lékařské, kyselé zelí a zelenina.
DIETA PRO DIABETIKY
Tato dieta je podobná dietě ochraňující před nemocemi srdce. Je třeba vzít na vědomí, že správným dodržováním diabetické diety je možné předejít mnoha dalším komplikacím, s nimiž toto onemocnění úzce souvisí.
Doporučené potraviny
- všechny druhy masa (upravené dušením, grilováním, pečením), používání rostlinných tuků, které nahradí tuky živočišné, jenž ucpávají cévy
- zelenina (obsahuje malé množství sacharidů) - květák, rajčata, salátové okurky, zelené papriky, zelí
- ovoce - pozor na sladké ovoce, které obsahuje hodně cukrů, vhodná jsou kyselá jablka
- hodně luštěnin, které patří k nejbohatším zdrojům rozpustné vlákniny, čímž dochází při jejich konzumaci ke snižování hladiny krevního cukru, cholesterolu i triglyceridů
- pravidelný přísun chrómu (brokolice, ořechy, ústřice, obiloviny, rebarbora, víno a droždí ), čímž se snižuje množství potřebného inzulínu
- domácí moučníky ochucené sacharidem nebo tvarohové dezerty
Pravidelná strava
Neméně důležité je dbát na pravidelnost stravy. Diabetici by měli jíst méně, ale často. Optimální rozestup mezi jídly je 2 - 3 hodiny, čemuž odpovídá 5 až 6 porcí denně.
Prevence dětského diabetu
Nejlepší prevencí dětského diabetu je kojení, tedy minimálně do 6 a nejlépe až do 9.
Konkrétně je do této doby nevhodný příjem kravského mléka (včetně umělých výživ připravených z něj), obilovin s lepkem, sójí a vajec.
V dospělosti je pak důležitá střídmá strava s pravidelným příjmem luštěnin, ryb, ořechů a vlákniny. Strava s vysokým množstvím polysacharidů a vlákniny snižuje množství potřebného inzulínu a současně i příznivě redukuje obsah tuků v krvi.